marți, 11 februarie 2014

Reguli de baza in make-up

 
  Machiajul este folosit din cele mai vechi timpuri si apare in absolut toate culturile, ajungand la rang de arta in zilele noastre. De-a lungul timpului machiajul a fost folosit pentru a face diferenta intre sexe, intre clasele sociale, in scopuri ritualice, ca masura de camuflaj pentru a acoperi imperfectiunile tenului sau pentru a capata o noua identitate. Exista cateva reguli in make-up pe care o mare parte a femeilor le trec cu vederea atunci cand aleg sa se machieze si rezultatul devine dezastruos.

Prima mare eroare in materie de make-up este excluderea fondului de ten din ritual. Acesta are un rol esential, fondul de ten este o protectie, este o crema pigmentata care niveleaza pielea si care o protejeaza impotriva factorilor externi. Fondul de ten uniformizeaza culoarea tenului si este importanta folosirea lui, niciodata fardul de pleoape sau cel de obraz nu trebuie aplicate direct pe piele. Insa, nuanta acestuia trebuie sa fie cat mai apropiata de culoarea tenului si niciodata nu trebuie sa fie vizibila folosirea lui. Intindeti si uniformizati cat mai mult cu putinta pentru a nu creea efectul nedorit de masca. Eu aplic fondul de ten impreuna cu crema de fata, intra mult mai bine in piele si se uniformizeaza instantaneu.

     Pe locul doi in topul erorilor de make-up este folosirea tusului de ochi si atat! Niciodata tusul nu se foloseste independent de fard sau de rimel. Un tus aplicat la radacina genelor si atat da senzatia unui machiaj neterminat, facut in graba si nu exprima nimic. Din pacate, zilnic vad domnisoare machiate fara cap, care parca si-au propus sa se urateasca! Acest sfat l-am cules de la Mirela Vescan - make-up artistul vedetelor, credeti-ma ca stie ce spune!

     Pe locul 3, dar la fel de grav, este folosirea creionului dermatograf in interiorul ploapei inferioare si doar atat. Fie ca este negru, fie ca are alte culori, aplicarea creionului in acest mod este inestetica. Aceasta este o tehnica care trebuie sa vina in completarea unui tip de machiaj si nu trebuie, niciodata, aplicat independent.

     In topul erorilor intra si aplicarea rujului. Este recomandat sa trasam un contur al buzelor, insa niciodata cu o nuanta mai inchisa decat rujul, sau mai grav, in alta culoare. Un contur al buzelor puternic imbatraneste chipul si trasaturile devin mai aspre. Alegeti un creion aceasi culoare cu rujul si aplicati pe toata suprafata buzelor, ulterior dati cu ruj, astfel nu se creeaza diferente nici de textura si nici de culoare. Scriind randurile astea, imi vin in minte pasaje din copilarie cu adolescente care isi conturau buzele cu creion maron inchis, rujul fiind unul sidefat, spre alb! Bleah! Sigur va amintiti moda de pe la sfarsitul anilor '90, chiar si fetele de la Andre, in voga atunci, o practicau! Ce bine ca am evoluat, nu?!

     O ultima greseala ar fi folosirea machiajului de seara pe timp de zi. Un machiaj puternic, cu ochi si buze foarte conturate nu trebuie sa vedem ziua pe strada sau la birou. Un machiaj de zi trebuie sa durez 10 minute si sa fie cat mai natural, evitand culorile inchise pe cat cu putinta. De asemenea, trebuie evitat sa copiem stilul de machiaj al altcuiva, nu intotdeauna ne poate avantaja un smokey eyes sau un ruj inchis daca noi, de exemplu, avem buze subtiri.
Inainte de a ne farda, trebuie sa ne intrebam ce efect vrem sa obtinem daca folosim o anumita culoare, un model sau o tehnica anume. Daca nu avem raspuns, nu folosim fardul doar de dragul de a sta in oglinda de dimineata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu