marți, 11 februarie 2014

3 alimente care imi intaresc imunitatea

     Temperaturile scazute, lipsa fructelor si a legumelor proaspete din alimentatie, expunerea la stres si poluare fac din noi o prada usoara in fata sezonului rece. Si pentru ca nu vrem ca primii fulgi de zapada sa ne prinda in pat, ar trebui sa  acordam o mai mare importanta imunitatii.
     Sistemul imunitar este responsabil cu distrugerea bacteriilor, a virusurilor si a altor factori nocivi care intra in contact cu organismul nostru, cu alte cuvinte, este responsabil cu mentinerea sanatatii noastre. Noi ii suntem datori pentru grija ce ne-o poarta si cum altfel l-am putea recompensa, daca nu tot prin grija? Cea mai importanta etapa in mentinerea unei imunitati de fier este alimentatia. Probabil multi dintre noi s-au saturat sa auda de regula consumului de fructe si legume, de aceea vin in sprijinul acestora cu cateva sfaturi mult mai practice si mai putin costisitoare referitoare la alimentatie. Ne vor deveni aliat in lupta cu gripa si raceala chiar ingredientele pe care le gasim pe meleaguri romanesti.
     Usturoiul - este considerat cel mai puternic antibiotic natural, comparat adesea cu penicilina. Este de preferat a se folosi cel din gradina, romanesc, cu catei mici, si nu cel chinezesc, mare si robust, gasit adesea in supermarketuri. Incercati sa consumati cat de des puteti aceasta miraculoasa planta. In afara mirosului puternic care poate deranja, nu are efecte adverse. Il puteti consuma zilnic, usturoiul se asezoneaza cu orice fel de mancare, de la salata la friptura, insa ar fi indicat a fi consumat cat mai neprelucrat; pus la foc isi pierde din proprietati. In prezenta sucului sau, virozele au sanse mici de supravietuire, combate infectiile si degajeaza sinusurile si bronhiile. Intreg organismul ne va binecuvanta daca va primi o portie zilnica de mujdei. Eu una mananc usturoi cu absolut orice, mai nou il amestec cu patrunjel verde tocat marun, efectul este si mai puternic, patrunjelul fiind si el recunoscut pentru capacitatile imunostimulatoare. Cateodata fac sos de usturoi, adica in pasta alba, frecata cu ulei de masline, adaug iaurt si o picatura de otet. Ii taie din iuteala si e numai bun de intins pe paine. Daca va ganditi sa renuntati la acest aliment minune din cauza respiratiei urat mirositoare, aflati ca nu este nevoie, exista remedii! Beti o cana de lapte nedegresat dupa masa si clatiti-va bine gura, grasimile vor neutraliza mirosul si in plus vor reduce senzatia de disconfort pe care usturoiul o provoaca celor cu stomac mai sensibil. Marul, patrunjelul, spanacul sau busuiocul ajuta si ele in eliminarea mirosului neplacut, daca sunt mestecate dupa ce va ridicati de la masa.
     Catina - este cel mai puternic antioxidant al organismului, bobitele sale portocalii contin cea mai mare cantitate de vitamina C, castigand in fata citricelor si rivalizand de sus cu macesele. Puteti alege sa mancati kg de portocale si de kiwi sau puteti alege o cana mare de ceai de catina pe stomacul gol, dimineata (miroase incomod, dar va obisnuiti cu timpul). Daca nu va place gustul putin acrisor al ceaiului de catina, puteti adopta alta metoda: se umple un borcan 3 sferturi cu bobite de catina si se adauga miere pana la umplere. Se consuma 1-2 lingurite dimineata, pe stomacul gol. Catina, sau "ginsengul romanesc"- cum a mai fost denumita, este cel mai bun vaccin antigripal natural si dusman al multor alte boli.
     Mierea - este un alt antibiotic natural cu efecte imunostimulatoare si antibacteriene, la fel ca si celelalte produse apicole derivate din aceasta: polenul, propolisul, laptisorul de matca. O eficacitate maxima veti obtine daca veti combina bobitele de polen cu mierea si veti servi dimineata, inainte de micul-dejun. O reteta cu succes garantat in lupta cu iarna este indulcirea ceaiului de catina cu 2 lingurite de miere poliflora sau de salcam. In acest mod veti impusca doi iepuri cu un singur foc! Eu combin mierea si cu aloe vera, adica tai planta din ghiveci, care este obligatoriu sa aiba minim 3 ani, o dau prin blender si o amestec cu multa miere. Mananc dimineata pe stomacul gol 2 lingurite! Astfel, nu mai stiu ce inseamna raceala de muuulti ani de zile!
     Cu o portie autohtona de sanatate, putina miscare si mai mult somn, putem iesi la bulgareala linistiti si aparati de un sistem imunitar asa cum il meritam!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu