sâmbătă, 8 februarie 2014

Caragiale se intoarce!

   Urbea X este acum Orasul Racari!
O scrisoare pierduta... sau o functie pierduta!

   Culmea, suntem in alt secol, alt mileniu, dar aceleasi caractere, aceasi gandire si lupta politica, aceleasi manarii politice cu alta culoare a partidului, toate acestea ne insotesc in urbea X... nu ne uimeste nimic, Caragiale ne este alaturi!

   Cine sunt noile personaje? Pai sa vedem...

   Zoe Trahanache- fosta si supranumita doamna directoare a unui liceu- se incadreaza perfect in aceasta tipologie, pai este o doamna, nu? Este tipul de dama care trece peste moralitate si principii de dragul unui post, de data asta lupta pentru propriul sau post. Zoe era cocheta, dar si doamna noastra, de cand cu "fonctia" poarta haina de blana, Zoe insa, era admirata de barbati pentru caracterul puternic si impunerea in fata tuturor, doamna noastra, insa este marioneta primarului. Acesta canta, ea danseaza! Dar, mai canta si doamna noastra, impreuna cu o alta "dama de societate", pe la petrecerile de partid; canta melodia "Azi am sa-mi crestez in grinda/ Jos din cui acum, oglinda..." melodie, care, se invata in clasele primare... dar, deh... doar o canta pentru primar, trebuie sa respectam nivelul! Este, ce-i drept, o luptatoare hotarata, pacat ca foloseste tertipuri murdare, si nedemne de o "doamna", pentru a ciuguli din frimiturile ramase de la masa vulturilor. Si ne oprim aici, nu vrem sa cautam si alte asemanari cu Zoe a lui Caragiale!

   Zaharia Trahanache- o fi el tipul incornoratului, dar la noi nu este cazul, sau mai bine zis: nu vorbim despre! Pai, cam cine ar fi Trahanache al nostru? Hai sa vedem, pai, "prezidentul comitetului permanent, comitetului electoral, comitetului scolar, comitetului agricol, si a altor comitete si comitii", cam cine ar fi el? Ati ghicit, domul primar, poate ocupa victorios locul acestui personaj. Pai el conduce si primaria si institutia scolara, el ia decizii in locul directorului de liceu, in locul Consiliul de Administratie, el e, vorba aia veche, "unul pentru toti!". Cat despre "comitetul agricol"... nu mai vorbim! Ilegal, l-a condus si p-asta, ca noi stim ca in calitate de primar, nu avea voie sa aiba si alta functie de conducere! Insa Trahanache al nostru este cult, ne demonstreaza asta prin multiplele citate de Gothe, Eliade, Radulescu sau proverbe postate, zproape zilnic, pe facebook-ul sau! El imprumuta si putin de la Tipatescu, e abuziv, dovada ca da jos din functie pe cine vrea el, e orgolios, tine el minte ca in copilarie Manole i-a fost profesor, pai hai sa-i aratam acum lui Manole ca noi suntem mai tari! Imbraca haina decentei si a integritatii morale, si, cand orasul doarme, o da jos si ataca! Tot de la Tipatescu ar prelua si aerul de june, de aventurier, ca ne aducem aminte ce invitatii abscene facea unei tinere domnisoare care l-a sustinut in campania de acum 4 ani.

   De Tipatescu nu mai vorbim, ca e pe sus, pe la judet... si e cam departe de urbea X, insa pe Nae Catavencu il regasim in micul nostru orasel, in haine de doamna! E mare doamna in primarie, ca in calitate de profesoara, praf a facut orele de franceza! Am fost multi elevii ei, si la orele de franceza, beam un suc la magazin, ca doar profa ni-l vindea! Cataveanca noastra scrie articole in ziarul local, ironice si josnice la adresa fostilor colegi de breasla si nu numai! Firea mahalagioaica, ipocrizia si parvenitismul caracterizeaza si de asta data personajul nostru! Diferenta este ca ziarul nu se mai numeste <Racnetul Carpatilor>, ci se numeste <Independentul de Racari>, eu, una, l-as numi <Racnetul Primarului> sau <Independentul Portocaliu>. Vorba aia, totul este vopsit in portocaliu, mai ramane doar biserica de pictat, sa speram ca nu mai au timp pentru asta! Primaria noastra portocalie, e fosta cladire a spitalului, a maternitatii... pai da-o incolo de sanatate, avem nevoie de spatiu sa parcam masinile de lux ale angajatilor!

   Pristanda- politaiul orasului, este perfect caracterizat in zilele noastre de adunatura din Politia Comunitara, pusi de primar in "fonctii" ca sa-i fie slujnici fideli. Nu e nevoie sa gandeasca, e de ajuns ca-s multi! Am vazut in multe cazuri ce nivel au sustinatorii domnului primar! Daca dam un search pe Google despre Pristanda, putem sa ne amuzam putin de asemanari. In aceasta categorie intra si fotograful ziarului, un monument de cultura si inteligenta! As propune un dans moldovenesc, pristandaua, primarul striga si comunitarii danseaza!

   Cetateanul turmentat... reprezentantul omului simplu, care se bucura de o atentie portocalie, sau mai nou, verde, este cel care preamareste primarul ca a facut parcuri, petreceri cu bautura ieftina si Vijelie! El este cel care nu se intreaba "Eu cu cine votez?", sau de ce voteaza, ci se duce, turmentat, la vot si pune stampila acolo unde i-a zis baiatul ala care i-a adus aseara o punga cu "d-ale gurii", ca vorba aia "scopul scuza mijloacele".
   Si uite asa, asemenea caractere desprinse din Caragiale, vreti sa ne mai minta si insele inca 4 ani! Nu-i bai, noi sa fim sanatosi, ca ciuma vine singura!

* Textul este un pamflet. Orice asemanare cu personajele si fapte reale este pur intamplatoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu